Ahlan wasahlan~ (^_^)


Tuesday, 29 January 2013

Mari lah~ Korean, huhu



   Assalamu'alaikum wbt...

Apa khabar temanteman ? kawankawan? sahabatsahabatku? makcik2, pakcik2, abang2, kakak2, adik2, burung2, kucing2, awak2... bla bla bla...(2 hours later)

Okey hari ni didy tak tau nak post ape sebenarnya... memandangkan ini post yang kedua... mari lah kita bermunajat, berselawat, mendaki gunung ... erk.. lupakan aje lah... :D

Didy copy je sebenarnya tapi didy sure + yakin + pasti + 99.3456% , korang2 yang minat cerita korea akan like ape yg didy post ni (ape...ingat ni pesbuk ke, main like like...)

Teruskan...

Hari ini kite belajar cakap Korea yang basic2 dulu... selalu kalau tengok CD cerita korea , mesti kita nak tiru ape dorang cakap kan?

Kadang2, belum sempat pelakon tu habis cakap lagi, cepat betul tangan kita nak tekan punat reverse.. ada kala tu dekat sepuluh kali ulang, tapi tak dapat langsung ape die cakap, kan? (macam cakap dengan diri sendiri pulak.. haha)

Baiklah

kita mulakan dengan greeting dulu..

Hi, Hello atau Good Day – 안녕하세요 (annyeonghaseyo)

Goodbye (to someone leaving) – 안녕히 가세요 (annyeonghi kaseyo)

Goodbye (to someone staying) – 안녕히 계세요 (annyeonghi kyeseyo)

How are you? – 잘 지내요? (jal jinaeyo)

I’m fine, thank you – 잘 지내, 고마워요 (Jal jinae, komawoyo)

Thank you – 감사합니다 (Kamsahamnida), 고마워요 (Komawoyo)

Kita juga boleh guna  안녕 (annyeong) yang bermaksud hi, hello atau bye. tapi perkataan ni agak kasar, so tak boleh la digunakan untuk menyapa orang yang lebih tua... 

okeh, 

kita teruskan...

It’s nice to meet you만마서 반갑습니다 (Mannaseo pangapsumnida) or 만나서 반가워요 (Mannaseo pangawoyo).

susah ke? haha

I am glad to meet you - 만나서 기쁜니다 (Mannaseo gippeunida) or 만나서 기뻐요 (Mannaseo gippeoyo)

 I am Diyana or My name is Diyana – 제 이름은 제인입니다 (Je ireumeun Diyana imnida) 

 See you later – 나중에 봐요 (Najunge bwayo) 

Have a nice day – 좋은 하루 보내요 (Cheoun haru bonaeyo)

Dah lah, haha

sampai sini je...

(Bukan kedekut ilmu, tapi malas.. haha jawapan paling baik)

esok esok bila-bila kalau rajin Didy tambah yang lain... macam, ya, tidak, mintak maaf, bla bla bla (3 hours later)

selamat berjumpa lagi

Salamun'alaik~

by :- Diyana Izyan

Sunday, 27 January 2013

tak faham =.=

Assalamualaikum .
hari ini ,
mawar cuma nak tulis entry pasal
ketidakfaham mawar tentang dunia sekarang .
    
sesungguhnya . . .
mawar benar-benar  tak faham
bila kaum-kaum adam ni
pulun habis nak cuba faham

perasaan "awek" masing-masing .

tapi

perasaan "emak" sendiri pun
tak ambil pusing .

mawar sungguh tak faham lah .
kan seorang ibu tu terlalu berharga .
lebih daripada kekasih .
hilang seorang ibu tiada ganti .
tapi ,
hilang kekasih boleh je cari ganti kann ?

syurga seorang anak itu juga letaknya
di bawah telapak kaki ibu .
bukan di telapak kaki "awek" .
heish . 
tu pun tak tau .

dan sesungguhnya ..
lelaki-lelaki yg mengagungkan "awek"
melebihi ibunya itu bukanlah taste mawar .
[euwww , not my taste !]
harap maklum . terima kasih :)

 kalau syurga dia
yang bawah telapak kaki ibu pun tak jaga ,
macam mana nak bawa mawar masuk syurga dgn dia ?

kepada zauj mawar :

mawar tak tahu siapa pun kamu .
tapi mawar hanya mampu berdoa . 
semoga kamu seorang yg soleh 
dan mampu membimbing mawar
masuk ke syurga bersamamu .
kita bercinta sampai ke syurga ya ?
aamin :)

semua ini hanya boleh berlaku
jika jodoh itu dari Allah .
tapi mawar tak kisah pasal jodoh nie .
sebab mawar sedar yang jodoh tu
kalau takde kat atas dunia ,
maknanya Allah nak bagi kat syurga nnt kann :)

 apa yg memang pasti mawar hadapi
adalah KEMATIAN .

kematian tu berlaku kepada setiap makhluk yang hidup .
so , kena lah buat pahala banyak-banyak .
raih redha Allah dalam hidup .
itu lebih penting :)   

oke lah ,
minta diri dulu .
Assalamualaikum . 

by : mawar addin 

Tuesday, 22 January 2013

mawar rindu kalian fillah ♥

Assalamualaikum .
sihat semua ? hehe .
hari nie , mawar nak update pasal kawan2 mawar .
mawar rindu sangat2 pada mereka .
serius nie . mawar tak gurau2 pun tau .
 
erm .
memang betul kann , habis sekolah tu best .
tapi yang tak bestnyee , bila semua buat haluan masing2 :(
tsk tsk . mawar rasa sedih pulak. 
mawar harap semua kawan2 mawar tak lupa pada mawar .
 kalau mawar lupa atau buat2 lupa , korang kena ingatkan mawar tau ! :)
kalau korang lupa pulak , mawar akan ingatkan .
in shaa Allah (:

nak tahu tak ?
 antara kawan2 mawar tu , yg special punye rindu tentunya pada :


♥ nur ain khaizuzzaman ♥
kami satu kelas pada tahun 2012 .
beliau suka kaler blue intercoist . *mawar pun tak reti ejaaa :D
sebelum2 nie , kitorang tak sama kelas pun .
sejak sama kelas , kitorang selalu jugak gaduh .
hee . gaduh2 manja jee :D
dia nie dulu pendiam .
sejak form3 kitorang rapat , dia macam tak reti nak diam dah . haha .
mawar selalu je share ape2 dgn dia .
mawar kalau bergayut telefon dgn dia , tak cukup satu jam .
mawar pun tak boleh stop kalau bercakap dgn dia .
banyak sangat cerita yg mawar nak cerita . . :D


♥ azyan nabilah suhaimi ♥
beliau obses sangat dengan kaler hijau .
tapi raya nie dia tak pakai pulak hijau .
aneh aneh jer dia . hehe
dia pun tak reti diam jugak . 
tapi , mawar okey dgn dia . dia satu kelas dgn mawar jugak .
mawar kalau bersatu dlm kelas dgn dia and ain ,
confirm boleh retak dinding kelas sbb suara kitorang .
mujurlah tempat duduk mawar dalam kelas agak jauh sikit dari meraka :)
orang panggil dia 'MOK' . tapi mawar tak nampak pun dia mok .
mawar tengok dia comel je .
semua kawan2 mawar comel tau !
*sshh . diam2 tau . nanti diorang bangga pulak . hehe

-----------------------------------------------------------------------------
start yg bawah nie , dah tak sama kelas dgn mawar .
tapi , kami tetap hidup berjiran ! :)
-----------------------------------------------------------------------------

♥ diyana izyan amir hamzah ♥
dia baik dan pandai .
dia belajar kat kelas 5 Science 1 .
tapi mawar rapat je dgn dia .
mase rehat , kitorang selalu pergi solat dhuha same2 .
mawar rinduu time2 mcm tuu :'(
haa , tau tak ?
beliau suka kaler merah .
suka makan nasi ayam and suka minum white coffee .
moto hidup dia : DO THE BEST TO BE THE BEST 
trial SPM hari tu dia dapat 7A 2B .

♥ syafiqah hazmi ♥
beliau pula yang berbaju hijau tuu :D  
biruputih kaler kegemarannyee .
tomyam n milo juga kegemarannyee . hehe
dia nie terror tau . semua killer subject dia boleh bawak .
sampai boleh dapat A++ :) 
trial dia 8A 1B .
moto hidup : BERJUANG + IKHTIAR + DOA + TAWAKAL

♥ nor amira jafri ♥
 beliau pulak ? mmm . 
dia nie terror sangat math2 nie .
parents dia bagi makan ape pun mawar tak tahu . hehe .
hari tu trial , dia dapat math mode 99% .


♥ nurul afifah mohd hairudin ♥
tapi beliau nie sekolah ehya al-karim . hehe .
kitorang kenal sejak dari sekolah rendah .
darjah 3 atau 4 waktu tuu .
mawar pun tak sure .
kitorang dah lost contact dah sebenarnyaa .
tapi waktu form 3, tahun nak PMR tuu kitorang same tuititon .
so , jumpe balik lah . hehe
mawar selalu je bergayut dgn dia .
kadang2 tu sampai tengah malam .
kalau umi mawar jengah dalam bilik mawar tengah2 malam ,
umi mesti ingat mawar gayut dengan PAKWE :D
dia suka kaler biru .
suka makan bihun tomyam seafood .
suka minum jus epal susu .
 haa , lagi satu perangai dia . 
moto hidup : INGIN TERUS MEMBAHAGIAKAN SEMUA ORANG YANG BERADA DI SISI .

and . .


Nurul Syuhadah Mohd Kamar Arpin
dulu , mawar rapat dengan beliau .
kitorang selalu balik lambat sama sama .
mawar tunggu abang mawar habis kelas petang waktu tuu .
masa tu , mawar form 2 , abang mawar form 3 , nak PMR lah katekann .
syuhada pun ada abang . form 3jugak :)
haa , kitorang selalu bertiga : mawar + syuhada + azyan
orang kate kitorang sayang sekolah . hehe 
tapi sejak nak masuk form 4, dia pindah ke     
  SMV Ampangan Seremban . tsk tsk :'( 
biru langit kaler feveretnyaaa .
 suka char kuey teow and air masak jeee *jaga kesihatan katanya ... kih kih
moto hidup : LOVE THE LOVE WITH LOTS OF LOVE TO BE IN LOVE WITH ALLAH.
 
-------------------------------------------------------------------------------

 erm . . .
mereka selalu bantu mengurangkan beban yg mawar tanggung .
terima kasih sebab kalian sentiasa di sisi mawar . 
mawar teringat satu mutiara kata tentang sahabat .
mutiara kata itu bermadah . . .

 "a FRIEND is . . .

a push when you have stopped,

a chat when you are lonely,

a guide when you are searching,

a smile when you are sad,

a song when you are glad."


so , conclusionnyaaa ,
mawar sayang kalian :)
semoga ukhwah yang terjalin berkekalan selamanyaa ! ♥

 "SEPI" bukan bererti "HILANG"
"DIAM" bukan bererti"LUPA"
"JAUH" bukan bererti "PUTUS"
 
mawar punya sepasang mata yg tak selalu melihat kalian...
  juga punya sepasang tangan yg tak selalu boleh menyentuh kalian...
  dan punya sepasang kaki yg tak selamanya boleh berjalan bersama kalian...

Tapi mawar punya satu hati, yg akan selalu mengingat dan menyayangi kalian...

in shaa Allah

by : mawar addin

Sunday, 20 January 2013

deactivate FaceBook ??

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ  
selamat petang :)
mawar dah berhari2 jugak kot tak buka FB .
mawar rasa nak deactivate FB .
tapi , mawar admin kepada group kelas mawar tahun lepas .
nanti group kelas tu hilang pulak .
lagipun kawan2 mawar ramai yg ada FB daripada twitter.
MR . R pun . mane ade twitter :(

rasa bersalah mawar pada MR . R ada lagi .
rasa tu tak pernah hilang lagi buat masa nie .
kalau lah dia tahuu .
erm . sebelum nie MR . R ada cakap , kalau nak on9 FB , bgtahu dia .
tapi dah banyak kali mawar tak bagitahu .
bukan lah banyak kali sangat pun . 
tapi banyak lah jugak , dalam 3 atau 4 kali .
eh , tak sampai 10 kali pun tau !
bukan apa, mawar LUPA !! maafkan mawar :(
lepas nie mawar bagitahu ya ? :)
jangan marah mawar . . .
erm . blog nie mcm dah jadi suara hati mawar pada dia pulak . hehe
takpe lah , at least bukan sape2 pun tahu sape empunya blog nie .
kalau tahu pun , dia tak tahu sape MR . R mawar tuu . kah kah :D

eh , mawar tengah tengok berita TV3 nie .
org tu cakap pasal hujan dan kemungkinan banjir di tempat berkedudukan rendah di johor .

MR . R mawar duduk johor .
tapi mawar tak tahu tempat dia tu tinggi ke rendah .
yang mawar tahu nama tempat dia tu Parit Ponorogo .
tempat kat johor kan banyak "parit"2 jee .
ponorogo tu berdasarkan nama ape eh ? mmm . *berfikir sejenak*


okey lah , mawar minta diri dulu .
nak tolong umi lipat baju yang AMAT BANYAK !
lepas lipat baju , mawar nak tengok cerita 3 idiot yang MR . R kate best tuu :D
Assalamualaikum ! :)

by : mawar addin