Ahlan wasahlan~ (^_^)


Sunday, 1 April 2012

April Fool dilarang . . .

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh . . .
Apa khabar dengan iman korang hari ni ? ^_^

Almaklumlah, blog ni baru je sign up . . .
dah 3 post gegerl punye.. nak la jugak coretkan nama didy sikit kat sini :D
Alang-alang x bole tidur ni . . . ade sesuatu la yang nak dikongsikan . . .
tengok kalendar dah masuk 1 April . . . macam biase la, bila 1 April je mesti ingat 'April Fool' . . . Mungkin dah ramai yang tau April Fool tu haram disambut . . . tp masih ramai yg suka menyakat kawan2 diorang . . . 


Apakah yang dimaksudkan dengan April Fool??
=>> Bergurau & Berhibur Bagi Tujuan Menipu & Mengenakan Orang Lain
Bagaimana dengan hukumnya pula??
=>> Rasulullah SAW memberikan amaran ke atas perbuatan menipu dengan tujuan menghiburkan manusia. Baginda SAW bersabda:

“Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.”
[HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Rasulullah SAW juga bersabda:

“Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran.”
[HR Ahmad dan At-Thabrani].

Sebahagian hadis Nabi SAW turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah SAW bersabda:

“Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]

Oleh kerana itu, menipu adalah dilarang di dalam apa bentuk pun. Sambutan ini ( April Fool) adalah dilarang kerana empat sebab:

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.

2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.

3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.

4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.


Renung2kan dan Selamat Beramal !!!


coppied & created by ;       Didy